Bistrik

Subtitle

    "Ako ne proživiš gorčinu hladne zime, možeš li uživati u mirisu šljivinog cvijeta?"        (kineska poslovica)

              "Pješčane piramide", Pirni do, Foča, BiH

 

 Ne, nismo ni u Grand Canyonu (USA), ni na Dolomitskim Alpama (Italija), ni u Đavoljoj varoši (Srbija)...

Na 9-om km puta Foča-Sarajevo, na 909 m nadmorske visine, smjestio se ovaj prirodni fenomen "pješčane piramide".

Erozijom tla, dugi niz godina, te djelovanjem kiša, snijegova, vjetrova, mrazeva, ljetnih vrućina, oblikovana je ova prirodna skulptura. 

Nedaleko od "pješčanih piramida"  je pećina "Ledenjača", u kojoj se nalaze slike iz brončanog doba.

               

Na 9-om km puta Foča-Sarajevo, na 909 m nadmorske visine, smjestio se ovaj prirodni fenomen "pješčane piramide".
Erozijom tla, dugi niz godina, te djelovanjem kiša, snijegova, vjetrova, mrazeva, ljetnih vrućina, oblikovana je ova prirodna skulptura. 
Nedaleko od "pješčanih piramida"  je pećina "Ledenjača", u kojoj se nalaze slike iz brončanog doba. 
                          Reduša  (Calocybe gambosa)

 Njeno visočanstvo: Reduša!

Reduša, Đurđevača, Đurđevka, Jurjevka, Ranka, Svibanjska gljiva, Majska kolobarica, Marzolino (Italija), Maipilz (Njemačka), St. George's mushroom (UK)... samo su neki od naziva za ovu jako cijenjenu gljivu. Različito je nazivaju, ali se svi slažu kako je to jedna od najboljih gljiva.

Ako je jagoda - proljetna kraljica voća, onda je reduša - proljetna kraljica gljiva, jer je to prva godišnja gljiva, nakon duge zime...

               

Nadgrobna ploča kraljice Katarine Kotromanić, u rimskoj bazilici Santa Maria in Aracoeli

            

   srebreni prsten,  nađen na lokaciji Crkvine,  Zgošća

 

 U okviru projekta "Tajna Zgošćanskih stećaka"  vršena su arheološka istraživanja u vremenu od 23. srpnja do 13. kolovoza 2010., na lokaciji Crkvine u Zgošći.
Rezultat istog su nalaz 15 novih stećaka, 46 cijelih te nekoliko skeletnih ostataka.   Najzanimljivije oktriće je stećak koji je položen, u obliku ravne ploče. To je prvi takav stećak otkriven na području BiH i tu su pronađene tri grobnice. Institut za DNK analizu i genetiku radit će analizu skeleta, a u sve to uključit će se i antropolozi.
Zanimljiv je i podatak da je na stupcu, ispod kojeg se nalazila grobnica, napisana riječ ban, te da su u grobnici pronađeni muški, ženski i dječiji skelet, čime je potvrđena njihova obiteljska veza. Utvrđivanjem njihove starosti, povjesničari će moći točno precizirati o kojem je bosanskom banu riječ. Ispod mjesta gdje je stajao zgoćanski sljemenjak, nađena je grobnica, a među artefaktima je pronađen, i po načinu izrade i ornamentima, jako dragocjen prsten. Utvrđeno je da je prsten izrađen od srebra, visokom kvalitetom obrade.
Ferid Sokolović, autor dokumentarca o zgošćanskim stećcima, ističe da će cijeli projekat istraživanja biti realiziran u tri faze - arheološka istraživanja, koja su već završena, genetička i lingvistička faza, te okosnica cijelog projekta, dokumentarni film.
Za premijerno prikazivanje ovog dokumentarnog filma, pričekat će se nalazi obrade svih pronađenih artefakata, te utvrđivanje starosti kostiju, što će biti poznato za otprilike šest mjeseci.

Daljnja istraživanja, na spomenutoj lokaciji, očekuju se i ove, 2012. godine.

        obelisk kralja Tvrtka I. Kotromanića, Olovo, BiH

         

 ...šumskim putom, preko polomljenih  trupaca... načet zubom vremena i nebrige, zaboravljen od svih...
Ipak, stoji uspravno i ponosno!

obelisk kralja Tvrtka I. Kotromanića (visok preko 4 m), nedaleko od grada Olova_